Dobra, poczytałem trochę ten temat o klerze, to i ja wtrącę swoje trzy grosze
może i mam niski level (tylko 6) ale daje rade zarówno solo jak i w teamie.
Moim skromnym zdaniem Dwarf Cleric to jeden z najlepszych kleryków na aktualne realia. Braki w charyzmie da się nadrobić przedmiotami z dopiskiem "dwarf only" (wyczaiłem pierścionek +3 do CHA, od 5 levela bodajże). Ponadto udało mi się nabyć tarczę tylko dla krasnoludów która mi daje Greater Divination III (czy jak się to nazywa), +40% leczenia dla wszystkich moich spelli leczących
(czyli aktualnie 1-3 lvl) W połączeniu z Empower Healing Spell daje to masakryczny bonus do heala.
Naturalnie Empower wiąże się z manożernością, problem ten rozwiązał mi (po części) enhantment tylko dla krasnoludów - Dwarven Faith (na obecnym poziomie +30 do SP), ponadto enh ten występuje w miare tak często jak ten 'naturalny' klerykowy więc w tych poziomach można liczyć na solidny SP boost. W połączeniu z Mental Toughness daje to naprawdę dużo SP. Bonus można zwiększyć rzucając Owl's Wisdom ale nie polecam, chyba że z wanda. O ile się nie myle +4 Wisdom dało mi jakieś 15 SP (zapewne kolidowało się z przedmiotem).
Ponadto gdy takim krasnoludem ma się sensowny str, można zacząć bić w pierwszej linii bez większych obaw o stracenie czarów - Krasnoludy przecież mają naturalnie wzmocnioną Budowę i z tego tytułu - jeden z największych współczynników koncentracji.
Niestety nawet mimo wspomnianych przeze mnie przedmiotów dwarf-only, taki kleryk kuleje w odganianiu nieumarłych. Można to zmienić za pomocą buffa na Charyzmę, bądź też bonusu Sacred. Za plus można by uznać fakt iż mając charyzmę na modyfikatorze -2, nadal minimalną ilością Odegnań pozostaje 3. Przydatne jeżeli się wykorzystuje enhanty będące zamiennikiem Odegnania.
Jestem początkującym graczem i jak na razie podoba mi się build mojej postaci. Zobaczymy jak będzie na wyższych poziomach.