valdek1990 napisał(a):
Jestem tu nowy, ale mam kilka uwag nt strony technicznej strony. Jeżeli chodzi o zawartość to rozumiem, że będzie systematycznie uzupełniania.
No więc po pierwsze proponuję odwiedzić stronę
http://www.diablo.phx.pl - jest to strona poświęcona grze Diablo. Świetna strona (to piszę obiektywnie) o świetnej grze (to już moje zdanie). Ale proponuję adminowi serwisu podpatrzenie kilku rozwiązań, które sprawią, że portal będzie bardziej czytelny, np.:
- Newsy na stronie głównej rozwijane, tylko wstępniak widoczny, sprawia to, że mniej trzeba oprzewijać się strony (dotyczy się to też filmików, zdjęć, itp)
- Zastosowany jest tam przejrzysty układ strony, nie mówię że na ddo.pl musi być taki sam, ale warto trochę uporządkować, np nawigacja strony po prawej, sprawy forum i konto usera po lewej
- zmniejszenie czcionki
- no i teraz przyczepię się do czegoś czego nie powinienem się czepiać, tzn do zawartości newsów... Przypominają nieco te z pudelka. Osobiście lubię kiedy redaktor podchodzi do serwisu po dziennikarsku, obiektywnie, nie koniecznie musi pisać, że "się obłowił". Tekst czyta się lepiej, kiedy jest zwarty i bez wyróżników (pochyleń, pogrubień). Brakuje też odnośników do źródeł.
Ogólnie nie chcę narzekać i tego nie robię, daję tylko wskazówki, jak sprofesjonalizować portal. O d&d nieco wiem, mimo, że nie grałem nigdy, tak samo jak w ddo, ale chcę pomóc
Powodzenia w pracy nad serwisem!!!
Dzięki za uwagi
. Super, że piszesz.
No więc odpowiadam:1. Po pierwsze, strona którą podałeś otwiera mi się już z minutę. Co nie świadczy o niej dobrze. (minęły 3 minuty, wciąż mi się wczytuje, jest jakiś błąd na tej stronie)
2. Układ.
Co ciekawe, nigdy tej strony nie widziałem, ale rozłożenie elementów mamy prawie takie samo. No zobacz sam, gdzie są ankiety, gdzie buttony. Jedynie logowanie jest tam na prawej stronie, oraz pole szukania, który my mamy chyba wygodnie - pod artykułami. Reszta podobnie.
Nasze logowanie też tam pewnie przewędruje. Szczególnie jeśli użytkownicy tego chcą. Taki miałem plan, kiedy pojawi się więcej zawartości po lewej, więc uważam, że słuszna uwaga.
3. Newsy rozwijane.
A Ty widziałeś nasze newsy? Działają dokładnie tak samo jak na podanej stronie, prawda? Więc nie rozumiem : ). Wciskasz "Więcej" i masz.
Tylko te ich newsy...
http://diablo.phx.pl/news/blizzcon-2009 ... -diablo-3/ --> Komu się chce tyle czytać przez internet? Ja rozumiem wrzucić to w jakieś artykuły, ale w newsa?
Bo że mogę tyle napisać, to oczywiście mogę, lata szkoły za mną. Pytanie tylko po co, skoro można krócej, bez lania wody?
4. Rozmiar czcionki - chcę by była przede wszystkim czytelna. I również rozważam jej globalne zmniejszenie, rozumiem że zbyt duże (?) litery mogą robić złe wrażenie?
5. Tu mnie złapałeś. Braku źródła w ostatnim artykule
. Wiem i powiem szczerze, nie chciało mi się już edytować skoro wszystko jest - a mam masę roboty. Jak spojrzysz na wcześniejsze newsy, to odnośniki zawsze są. I będą dalej. Mea culpa.
6. No i teraz o treści, do której masz zastrzeżenia.
Słuchaj, jak dla mnie serwis "http://www.diablo.phx.pl/" jest zwyczajnie nudny
. Więc nie może być dla nas wzorem. Jest wolny, smętny, nudny i obiektywny do bólu. Zero tam życia.
Uważam, że to nie jest koncept na ciekawą stronę. Rozumiem, czasem możemy przesadzić (a raczej jak dotąd - ja mogę przesadzić), dlatego wciąż się uczymy.
Nasz portal NIE jest zwykłym portalem informacyjnym, a miejscem dla graczy, którzy graja w grę.
DDOpl ma być serwisem na luzie, wolnym od dziennikarskiego makaronizmu. Pisany takim językiem, jakim rozmawiamy, szczerym i autentycznym, a nie tym z TVP Info.
Znasz może stronę:
http://gamecorner.pl/gamecorner/0,0.html ?
Czyli Game Cornera? To jest przykład dobrze pisanej strony. Newsy nie są suchym tekstem bez komentarza, za to są ciekawe czy zabawne. I nie, to nie jest pudelek czy inny plotek.
Być może masz takie wrażenie, ponieważ brak u nas jeszcze długich i treściwych tekstów, recenzji itd.? One zaczną się pojawiać niebawem, zobaczymy wtedy.
Co do pogrubień i pochyleń czcionki, to słuszna uwaga - to powinno być raczej w nagłówku, a im dalej tym mniej. Zwrócę na to uwagę. No, chyba że ktoś ma odmienne zdanie? Piszcie!
No i podana strona wciąż mi się wczytuje... Coś mają nie tak.
Podsumowując:Jak pewnie widzisz na forum, umiem pisać obszernie i "po dziennikarsku". Czekam więc na dalsze uwagi, być może pod ich wpływem lekko zmienimy formę? Jeśli coś ma działać lepiej, to czemu nie.
I oczywiście, że wiele u nas jest jeszcze "źle" - Twoje słowa są więc bardzo cenne. Zwróciłeś mi uwagę na ważne sprawy. Nawet mam już kilka pomysłów poprawki.
Dopiero zaczynamy i rzuciliśmy się na głębokie wody, chcąc zrobić portal inny, ciekawy. Tutaj jednak łatwo się zapędzić, dlatego BARDZO potrzebujemy Waszych opinii. Mówię w liczbie mnogiej, bo chociaż tylko ja piszę jak dotąd, taki stan rzeczy jest na wykończeniu.
Dlatego jeszcze raz - piszcie szczerze, naprawdę szczerze. Dopóki nie jest to chamstwo, a jest krytyka strony, jest super. Polemizujmy dalej, rozmawiajmy.
Dzięki valdek1990, pomagasz nam się rozwijać. Czekam na więcej komentarzy, również od innych osób.
I jedno pytanie:Czy chcecie więcej suchego tekstu, by go połączyć z komentarzami? Czy macie wrażenie, że portal jest pisany "dla idiotów", czy "dla ludzi"?
Bo ma być "dla ludzi" - pisany językiem swobodnym, choć inteligentnym. Więc jeśli brzmi to bardziej jak "dla idiotów", koniecznie muszę to zmienić.
Przed napisaniem opinii sprawdźcie Game Cornera - to nie jest pisane dla debili, choć jest swobodne. Sławek Serafin i reszta to niezłe guru, ale wierzę że my możemy nawet lepiej
.