GILDYJNY HUMOR(uwaga: artykuł zawiera spojlery do behawioru członków Gildii DDOpl oraz sytuacje śmieszne z punktu widzenia członków gildii!)Ledwo przyzwyczailiśmy się do latających statków i wszystkich "dobroci" jakie wprowadził Update 5, a przygotowania do wprowadzenia rozszerzenia oznaczonego numerem 6 już idą pełną parą. Jako, ze poprzedni update wprowadził szereg opcji gildyjnych jedna z polskich gildii (tak, mam na myśli DDOpl) postanowiła czerpać z nich pełnymi garściami. Pragnę przedstawić choć kilka sytuacji z życia wziętych, które świadczą o tym, że guild-life ma się dobrze!
WYWIAD TYGODNIAOd pewnego czasu istnieje możliwość True Reincarnation. Spora cześć osób chętnie z niej korzysta, jako że "życie po życiu" daje wymierne efekty. Członkowie DDOpl także poddali się reinkarnacji. Poniżej przedstawiamy tekst stylizowany na wywiad ze Shagh'em, który poddał się temu procesowi:
U: Witaj Shagh!
S: Witam, witam;)
U: doszły nas słuchy, że jesteś bardzo zadowolony z TR i czujesz się doskonale.
S: Pewnie, że tak muszę teraz wbijać znacznie więcej xp, a wolałbym, żeby korzyści z TR były bardziej wymierne, no powiedzmy scroll z czarem "Summon Hobbit Army". Ahh już widzę te niziołki.. Niziołek złodziej, niziołek kleryk, niziołek barbarzyńca...
U: Dobrze, wróćmy do tematu. Czy nie sądzisz, że za mało jest przygód Free-to-Play? To śmiech na sali, że nie mogę wbić 16lvl i brakuje mi 2,5k doświadczenia...
S: Śmiech na sali to jest fakt, ile ja muszę zebrać expa, aby osiągnąć kolejny poziom! Mam 16, a żeby mieć następny muszę uzbierać tyle co na 20 + milio...
U: Mhm, dobla. A co sądzisz o nowym quest pack'u? Jak pierwsze wrażenia?
S: Tak, Red Fens wygląda naprawdę fajnie, myślę że będzie idealne do expienia.
U: Niestety muszę Cię zmartwić, przygoda będzie kategorii Middle Level. Sądzisz, że będzie poziom trudności epic?
S: O taaak;) Mam nadzieję. Jeśli ją kupię będę miał wszystkie pack'i na epic: Sentinels, Vault of Night, Sands of Me...
U: Dobrze, wiemy, że jesteś zadowolony;)
S: Ponadto muszę dodać, że Turbine w Update 6 planuje wprowadzić nową prestiżówkę zainspirowaną moją osobą!
Do tematu nowej prestiżówki wrócimy w dalszej części artykułu.
KAŻDEMU MOŻE SIĘ ZDARZYĆ...Kolejnym przykładem gildyjnej Aktywności są bez wątpienia wspólne rajdy i farmienie czegokolwiek.
Zamienienie się jest fajnePewnego razu dwaj znudzeni młodzi i przystojni faceci postanowili farmic sigile z pack'a Sentinels. Ścinanie głów kolejnych piratów przeplecione było marzeniami o zdobywanych przedmiotach: Uazoreq chciał jakiś stary, zardzewiały rapier, Dala zaś sfatygowane kukri. Ich marzenia sięgnęły zenitu, gdy okazało się, że szczur jednego z piratów wcale nie jest taki mały na jakiego wygląda a na plecach taszczy jeszcze sporej wielkości kuferek... Niestety Dala ku swemu zdziwieniu znowu znalazł rapier, a Uazorek jakiś wyświechtany kawałek blachy. Dala nie mógł się mylić. To było jego wymarzone kukri! Jednakże ta przygoda była niczym w porównaniu z tą, którą teraz wam opowiem!
Czarne Łuski, jej piękne Czarne Łuski...Jednym z przykładów jest jeden z członków naszej gildii, Dala, któremu udało się znaleźć Łuskę Czarnego Smoka. Radość trwała krótko, gdyż jeden z koboldzich szamanów rozszyfrował jego nick: Dragons Always Lie Ahahhaaahha! Miał w tym sporo racji, gdyż łuska nie jest sama w sobie nic warta: aby zdobyć całą zbroję trzeba mieć dostęp do Giant Hold! (Turbine ma niezłego speca od marketingu!). Prawda prawdą, ale rozzłoszczony Dala machnął swym nowo nabytym Kukri i wykonał rzut na... I w tym właśnie momencie warto wrócić do zapowiadanej wcześniej prestiżówki dla mnicha, czyli... Shagh!
NOWA KLASA PRESTIŻOWA!Na Lammani nie ma jeszcze wprowadzonej wersji testowej nowej prestiżówki, ale jak fora internetowe wielkie i szerokie słychać echa nowego update! Oto co udało nam się dowiedzieć w tej sprawie: nowa prestizówka będzie trzystopniowa, oraz w pełni kompatybilna z Update 5! A więc drodzy Państwo pora na Shagh'a!
Shagh I - Jako monk osiągnąłeś wszystko co było do osiągnięcia w poprzednim życiu. Po dokonaniu TR otrzymałeś od swego bóstwa, Experiencegh'a możliwośc szybszej nauki. Otrzymujesz +2 do WIS, +2 do wszystkich rzutów obronnych, oraz stały bonus +15% do zdobywanego doświadczenia. Ponadto otrzymujesz możliwość przywołania armii niziołków.
Shagh II - Nawet Twoje bóstwo jest pod wrażeniem twojej wytrwałości w głoszeniu swych poglądów. Za swą wytrwałość dostajesz kolejny bonus +2 do WIS, a przywoływane przez ciebie niziołki są teraz wielkości gigantów. Ponadto otrzymujesz aktywną umiejętność, która wraz z twoim przybyciem na daną mapę zmusza wszystkie potwory do wykonania rzutu obronnego. Wszystkie potwory, które wolą zginać, niż słuchać twych opowieści muszą wykonać rzut o specyfikacji: Level Shagh'a + ilość wykonanych TR + modyfikator WIS
Shagh III - Twoja sława wyprzedza samą siebie. Otrzymujesz kolejne +2 do WIS, a twoje doświadczenie zdobywa się samo. Przy słuchaniu twoich opowieści każdy członek gildii musi wykonać rzut na anihilację swej osoby, aby oszczędzić sobie męki (Level Shagh'a + ilość wykonanych TR + modyfikator WIS)
Nie zdziwcie się więc jeśli w następnym miesiącu zobaczycie news'a na stronie Turbine: "Today we'll interview well-known polish player who annihilated all mates in his guild by new prestige enchancement!" - tak mogłaby zaczynać się rozmowa ze Shagh'iem, jednym z członków DDOpl, oficerem tejże gildii i jak sam wstęp wskazuje... dobrze znaną osobistością!
FAQ, CZYLI NAJCZĘŚCIEJ ZADAWANE PYTANIAPonieważ otrzymujemy coraz więcej pytań odnośnie rozgrywki, Fernando Paiz postanowił udzieli odpowiedzi na najciekawsze pytania. Życzymy miłej lektury!
-Czy jest nadzieja że Mass Sugestion przestanie działać tak jak w Update 5? (Shevvara, znany bard)
-Mass Sugestion wróci w pełni sił, każdy będzie mógł tańczyć ile dusza zapragnie.
-Czy kucharz dostanie epicką patelnie z modyfikatorem +6 do smażenia jajecznicy? (pytanie od Hambie widzianego po spożyciu podejrzanego alkoholu)
-Nie zamierzamy w tym update wprowadzić epickiej wersji patelni, wprowadzimy jednak epic Hamknife dający +10 do krojenia szynki!
-Czy zamierzacie wprowadzić słitaśne dodatki (np.znaczek Disney xD przy nicku)? (Krysia, użytkowniczka jednego z polskich portali społecznościowych)
-Proszę o następne pytanie.
-Zamierzacie coś zrobić z bugami, które zalęgły się na statkach?! (Kadra oficerka znanej polskiej gildii)
-A czy myślałeś o tych biednych stworzeniach?! One też mają swoje gildie! No i statek oczywiście.
-Wprowadzicie kolejną gejowską rasę? Drowy naprawdę wam się udały. (Shagh, miłośnik drowów)
-Myślimy nad wprowadzeniem nowej rasy, ale to odległa przyszłość.
-Ze skrzyni w Mired in Kobold wyleciała mi Łuska Czarnego Smoka. Będzie więcej takich smaczków w Update 6? (Dala, szczęśliwy posiadacz łuski)
-Spokojnie, to tylko bug, pracujemy już nad łatką.
-Czy będą jakieś przeceny pack'ów? Powiedzmy o 50%? (Haskill, smakosz adventure pack'ów)
-Tak! kolejne obniżki planujemy wprowadzić podczas najniższej aktywności serwerów w połowie okresu rozliczeniowego!
Zapraszam z góry na kolejny odcinek Portowych wieści! (Uazoreq, dziennikarz DDOplsońskiej gazety wspieranej zagranicznym kapitałem)