Czasami tworzymy postać i najtrudniejsze wcale nie jest rozdzielenie statystyk czy wybranie fryzury. Czasami, gapiąc się w monitor, spędzam pół godziny na wymyślaniu imienia dla postaci! Dlatego polecam te strony, często wybawiają mnie z opresji nie tylko w DDO.
1.
Fantasy Names Generator - pomaga stworzyć imię zgodnie z jednym z ponad 30 algorytmów!
2.
Fairy Name Generator - na podstawie zadanych imienia i nazwiska tworzy imię "fairy". Te imiona świetnie nadają się dla niziołków. (
Bramble Icedancer to nie jest dobre imię dla Drowa.)
3.
Seventh Sanctum - wielki generator imion i nazw wszystkiego (!!!) co może przyjść do głowy. Podany link zaprowadzi Was do generatora imion. 23 algorytmy.
4.
donjon - sprytny generator wszystkiego. Ma wbudowany generator mapek i planet do sesji papierowych. Imiona: ponad 60 algorytmów. W tym podział na rasy. (Drowy można znaleźć pod "monsterous".)
5.
Baby Name Network - lista imion dla dzieci pochodzących z różnych kultur wraz z ich znaczeniem. Pięknie w fantasy znajdują się imiona gaelickie lub walijskie.
6.
Tłumacz Google - wystarczy wymyślić słowo po polsku a potem przetłumaczyć na jakiś ciekawy język. Moje z norweskiego znaczy "przyjaciółka". (Translator podaje "sympatia" ale to dlatego, że najpierw tłumaczy na angielski a potem na polski, a girlfriend to niekoniecznie ktoś z kim się chodzi.)
7.
Leksykon Sindarińsko-Angielski - leksykon w języku elfów szarych Tolkiena. Żeby tworzyć cośkolwiek w tym języku znaczące imiona, polecam się. Trzeba znać podstawy słowotwórstwa sindarinu.
Kurs sindarinu po polskuI to tyle jeśli chodzi o źródła, z których ja korzystam. Mam nadzieję, że pomoże to uniknąć spotykania postaci o imionach takich jak "Mojkolejnymonk".
Venn